Monterey macOS

macOS monterey

Er kunnen nu ook Widgets voor de Mac worden toegevoegd aan het Berichtencentrum, net zoals op de iPhone en iPad.

Van de gigantische kuststreek Big Sur reizen we dit jaar op onze Mac naar het serene stadje Monterey voor de naam van het nieuwe bestsuringssysteem van de Mac. En de naam past weerhelemaal bij het nieuwe macOS. Kreeg het besturingssysteem afgelopen jaar de grootste update van de laatste tien jaar, dit jaar is het wat rustiger. Net als het kleine Monterey zelf. Maar zoals vaker met kleine steden: je moet de mooiste plekken alleen even weten te vinden. En zo zit ook macOS Monterey weer boordevol kleine en grote nieuwe functies die zeer de moeite waard zijn.

Safari helemaal vernieuwd

Vind je Focus terug

Focus macos Monterey

Nieuwe FaceTime-functies

Opdrachten naar de Mac

Notities nog beter

De nieuwe functies in Notities helpen je georganiseerd te blijven, samen te werken en overal notities te maken. Met Quick Notes deel je notities op een nieuwe manier in het hele systeem, verder noteer je hiermee je gedachten en ideeën waar je ook maar inspiratie opdoet. Je haalt deze QuickNotes overal in het systeem vanuit de hoeken van het scherm naar voren. Als dat is gebeurd mag je ook links uit een app aan zo’n snelle notitie toevoegen voor meer context. Dat werkt bijvoorbeeld vanuit een webpagina in Safari of bij een adres in Kaarten.

Overige macOS Monterey functies

Ten slotte krijgt macOS Monterey nog een hoop kleine extraatjes. Dit zijn onze favorieten.

Livetekst

Livetekst gebruikt kunstmatige intelligentie om tekst zoals telefoonnummers, webpagina’s en adressen in foto’s en afbeeldingen te ontdekken, zodat je deze tekst kunt kopiëren en plakken, of er meteen iets mee kunt doen, zoals bellen, een webpagina openen of informatie vinden. Visual Lookup helpt je daarnaast om dieren, kunst, poi’s en planten te identificeren. Beide functies werken in heel macOS, ook in apps als Foto’s, Berichten, en Safari.

3D audio

Met 3D audio op Macs met M1-chip leveren AirPods Pro en AirPods Max een bioscoop-achtige geluidservaring

Opname-indicator

De nieuwe opname-indicator op de Mac laat meteen zien welke app momenteel de microfoon van de Mac gebruikt.

Toegankelijkheid

Nieuwe toegankelijkheidsfuncties laten je overal alternatieve beeldomschrijvingen toevoegen via Markeringen. En een verbeterde toetsenbordbediening en nieuwe aanpassingsmogelijkheden voor de muiscursor maken het navigeren op de Mac nog flexibeler.

Nieuwe wallpaper

In Monterey zit ook een nieuwe wallpaper, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren is er alleen een abstracte wallpaper, en dus niet eentje van het echte Monterey in Californië. Een stel enthousiastelingen heeft die wallpaper alsnog gemaakt: bekijk de macOS Monterey wallpaper.

Brond: Icreate oktober 2021